Rhône (Frankrijk)
Collectie: Domaine Houillon
over de wijnmakers
Aan de rand van het dorp Faucon, in de Drôme Provençale aan de westflank van de Mont Ventoux, runnen Aurélien en Charlotte Houillon hun Domaine Houillon. Aurélien is niemand minder dan de broer van Emmanuel en Adeline Houillon. Samen leerden ze het vak bij de legendarische Pierre Overnoy in de Jura waar zij ontdekten hoe je wijn maakt zonder toevoegingen. Uiteindelijk ging ieder zijn eigen weg: Emmanuel zette het werk van Pierre Overnoy voort, Adeline werd bekend met haar eigen domein Bruyère-Houillon en Aurélien deed ervaringen op buiten de Jura. Na zeven jaar bij Overnoy vertrok hij naar Zwitserland waar hij een wijngaard omvormde tot biodynamische landbouw en zijn kennis met andere druivensoorten uitbreidde. In 2017 keerde hij samen met Charlotte terug naar Frankrijk om hun eigen domein op te bouwen.
Charlotte is van oorsprong Zwitserse en is historica, doctor in de letteren en gespecialiseerd in oude manuscripten. Haar onderzoek bracht haar jarenlang naar China en Ethiopië, waar ze traditionele technieken leerde om papyrus en natuurlijke pigmenten te maken. Uiteindelijk liet ze haar academische carriere achter zich en werkte ze als koetsier op een wijndomein, waar ze Aurélien ontmoette.
over de wijngaarden
Toen Charlotte en Aurélien de wijngaarden in 2017 aankochten, waren ze nooit biologisch bewerkt. Vanaf dag één kozen zij echter voor een volledig biologische en biodynamische aanpak. Sinds de omschakeling naar biologische en biodynamische landbouw hebben ze de impact met eigen ogen gezien: eerst keerden de insecten terug, daarna de vogels, en vervolgens een rijke variatie aan planten.
Het domein beslaat in totaal negen hectare, waarvan slechts 4,5 hectare met wijnstokken is beplant. De rest bestaat uit bossen en weiden waar paarden, pony’s en ezels leven, en die bewust worden verwilderd om de biodiversiteit te stimuleren. De wijngaarden zelf zijn zeer oud: er is vooral Grenache aangeplant van zo’n zeventig jaar (gebruikt voor Vieilles Vignes), Syrah (Indigo) en Cinsault van gemiddeld vijftig jaar. Door deze oude stokken en hun lage rendementen blijven de volumes klein, een van de redenen waarom Charlotte en Aurélien inmiddels ook witte druiven willen aanplanten.
De percelen liggen op ongeveer 300 meter hoogte op een rotsachtige formatie in een kleine vallei. Dankzij een beekje dat door het domein stroomt, het omliggende bos en de nabijgelegen majesteuze berg profiteren de wijngaarden van een uniek microklimaat met relatief koele omstandigheden in dit verder hete en droge gebied. Het bos in het oosten houdt de ochtendzon tegen en behoudt de luchtvochtigheid, terwijl de flora van wilde kruiden, struiken en bomen – de typische garrigue – het landschap zijn karakter geeft. De bodem bestaat uit safre, een brokkelige zandsteenlaag uit het Mioceen, vermengd met klei en blauwe/grijze mergel. Deze ondergrond houdt water vast en geeft de wijnen hun frisheid, ondanks de warme Provençaalse zon.
De bodems worden mechanisch geploegd, altijd zonder pesticiden of kunstmatige middelen. Het onderhoud gebeurt grotendeels met hulp van Victoire, het werkpaard, en Castor, de ezel. Zij grazen tussen de rijen, houden het gras kort en maken de bodem luchtig, terwijl hun mest voor een natuurlijke voeding zorgt. Zo dragen ze niet alleen bij aan gezonde wijnstokken, maar ook aan een levendig ecosysteem in de wijngaard.
over de wijnen
Charlotte en Aurélien werken graag met monocépages - wijnen die volledig worden gemaakt van één enkel druivenras. Door elke druif afzonderlijk te vinifiëren, tonen ze de identiteit van zowel druif als terroir in alle puurheid. Grenache, Syrah of Cinsault krijgt zo de kans om zonder masker zijn eigen unieke karakter te laten spreken – met hun eigen aroma’s, structuur, zuren en tannines. Het resultaat zijn wijnen die niet 'gekunsteld' lijken, maar juist eerlijke portretten zijn van de druif, perceel en jaargang.
De druiven worden ’s ochtends koel geoogst om te voorkomen dat de trossen gaan opwarmen tijdens transport, wat de gisting te vroeg of ongecontroleerd kan starten. De druiven worden vervolgens direct in de wijngaard met de hand ontsteeld. Zo kunnen ongezonde druiven of ander ongewenst materiaal meteen worden verwijderd. Bovendien bevatten steeltjes veel tannines die harde, groene of bittere tonen kunnen geven. Door vroeg te ontstelen, blijven de wijnen juist fruitig en zuiver.
In de kelder wordt het werk van de wijngaard op natuurlijke wijze voortgezet. Er wordt niets geforceerd: geen klaring, geen filtratie en geen snufje sulfiet. Alle vinificatie gebeurt met behulp van zwaartekracht, zodat de wijnen hun pure aromatische expressie en verouderingspotentieel behouden. De meeste druiven vergisten in roestvrijstalen tanks tijdens een lange, semi-carbonische maceratie van 10 tot 14 weken. Daarna rijpen de wijnen in een combinatie van roestvrij staal en oude barriques van zeven tot tien jaar. De kelder ligt onder de noordhoek van hun huis, waar de temperatuur constant blijft en de wijnen in alle rust op hun lies kunnen ouderen – tot het moment dat ze, nog steeds zonder sulfiet, gebotteld worden.
de wijnen van Domaine Houillon
-
Cinsault 2022
Verkoper:Domaine HouillonNormale prijs €30,00Normale prijsAanbiedingsprijs €30,00 -
Vieilles Vignes 2023
Verkoper:Domaine HouillonNormale prijs €35,00Normale prijsAanbiedingsprijs €35,00